Hoe is de Natuurlijke Kraamzorg als specialisatie ontstaan?
Nadat Maria Bom had kennis gemaakt met de vrije school en antroposofische kinderpsychiatrie besloot zij antroposofische kraamzorg te willen ontwikkelen. Zij volgde hiertoe scholingen voor antroposofische verpleegkunde en consultatiebureau werk en werkte de verkregen kennis om naar kraamzorg in haar eigen kraamzorgpraktijk.
De gezinnen die zorg van Maria kregen spoorden haar aan haar kennis te delen. In haar vorm van kraamzorg ervoeren zij meer regie, verbinding en rust. Nadat Edmond Schoorel, antroposofisch kinderarts, en Edith Minnaar, antroposofisch verpleegkundige ouder en kindzorg, zich met het intitiatief verbonden ontstond het beroepsprofiel. Aansluitend ontwikkelde zich het opleidingsprofiel en in 2012 was de Opleiding Natuurlijke Kraamzorg een feit en startte het eerste les jaar.
In 2014 wordt een verdiepingsjaar toegevoegd.
In 2016 wordt de VOF omgezet in de Stichting Natuurlijke Geboortezorg.
In 2017 wordt de Nederlandse Beroepsvereniging voor Natuurlijke Kraamzorg opgericht met daarin een kwaliteitsregister Natuurlijke Kraamzorg opgenomen.
In 2020 bestaat een gevarieerd aanbod van opleidingen, losse scholingen en terugkomdagen. De Natuurlijke Kraamzorg heeft zich ontwikkeld tot een volwassen organisatie met geaccrediteerde opleiding en passende kwaliteitseisen.
Onder aanstaande ouders is zeer grote interesse voor Natuurlijke kraamzorg. Kraamzorg organisaties kampen met het matchen van vraag en aanbod waardoor mensen niet altijd krijgen kunnen wat zij willen.